eller lokal konto

Støtte til to kort- og dokumentarfilmer

Den samiske kvinneluen «Hornluen» som ble brent av kirkeherrene på 17-1800-tallet og snowboardkulturen på 1990-tallet danner tema for to kort- og dokumentarfilmer som hver har mottatt 100 000 kroner i støtte fra Kulturnæringsstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge.

Kortfilmen Iditsilba er basert på en historisk hendelse og handler om den samiske kvinneluen «Ládjogáhpir» (Hornluen) som ble brent av kirkeherrene på 17-1800-tallet. Basert på dette er det laget en historie om en ung kvinne som blir dratt inn i en dramatisk kamp for å overleve. Filmen produseres av Ken Are Bongo og regissør er Elle Marja Eira.

- Kautokeino Film jobber blant annet med å ivareta samisk kultur og tradisjon gjennom våre filmer. Det ligger utallige historier som risikerer å gå i glemmeboken om dette ikke blir tatt tak i. Så dette bidraget er svært kjærkomment, sier daglig leder Andreas Ausland i Kautokeino Film.

- Dette er en spennende og velskreven historie og filmen berører viktige sider rundt urfolks møte med storsamfunnet, sier daglig leder Bjørn Eirik Olsen i Kulturnæringsstiftelsen. Filmen tenkes å ha premiere på Berlinale 2015 som dette året vil ha et spesielt fokus på film om og av urfolk.

 There’s allways next season er en dokumentar som ikke bare handler om snowboardkjøring, men som også ser på hva som hendte etter den store snowboardboomen i Tromsø på 1990-tallet. Vennegjengen har etablert seg og skal nå gjøre et siste forsøk på å kjøre igjen.

- Dette er en morsom historie som har et markedspotensial internasjonalt utover snowboardmiljøet, også som TV-dokumentar, sier daglig leder Bjørn Eirik Olsen i Kulturnæringsstiftelsen.

- Vi er svært glade for støtten sier produsent Mona Steffensen i Original Film. Dette er et utfordrende og spennende prosjekt med en lovende regissør, Carl Christian Lein Størmer, som tenker litt annerledes. 

Onsdag, juli 3, 2013 - 15:43